Τα Σέρβια επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην είσοδο της κεντρικής πλατείας τον κο Τσίπρα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου και πλήθος κόσμου.

Μετά από μία ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο γραφείο του Δημάρχου, μετέβησαν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο είχε συγκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση.

Κηρύσσοντας την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Νικόλαος Μπουκουβάλας, και αφού χαιρέτισε με τη σειρά του τον κο Τσίπρα, έκανε μία αναφορά στην ιστορία της πόλης και της περιοχής από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων κος Βασίλειος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν εκτενή κατάλογο θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον Δήμο, καθώς και τους κατοίκους του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στον χειρισμό από την πλευρά του Δημάρχου της διαδικασίας εγκατάστασης προσφύγων στην Νεράιδα λέγοντας: «Όλο το δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν αρνητικό να έρθουν πρόσφυγες, ακόμα και η παράταξη της κας Σπυρίδου που δεν συμμετέχει, αλλά ο μονοσήμαντος χειρισμός του δημάρχου στο προσφυγικό ήταν υπερβολικός».

Ο Δήμαρχος Σερβίων κος Ελευθερίου παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο καλωσόρισε τον τέως πρωθυπουργό λέγοντας: 

«Κύριε Πρόεδρε

Έχω την τιμή, αλλά και τη μεγάλη χαρά, να σας καλωσορίσω σήμερα στα Σέρβια.

Η περιοχή μας, η πόλη μας, οι άνθρωποί μας διακατεχόταν ανέκαθεν από δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και καταστροφής.

Τα Σέρβια ανήκουν στις ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ που πλήρωσαν ακριβά την αντίστασή τους στις φασιστικές ορδές, αλλά ποτέ δεν υπαναχώρησαν, ποτέ δεν συμβιβάστηκαν και δεν απεμπόλησαν την πίστη τους στη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές αξίες.

Μεγάλο μέρος –ίσως το μεγαλύτερο- των κατοίκων του Δήμου μας  άλλωστε ανήκουν σε προσφυγικές οικογένειες με καταγωγή από τον Πόντο και την Μικρά Ασία.

Οι μνήμες του ξεριζωμού και του θανάτου μπορεί να φθήνουν, οι μαρτυρίες να χάνονται μαζί με τους ανθρώπους, αλλά η φλόγα που κατάκαψε τους Έλληνες το 1922 συνεχίζει να σιγοκαίει, συνεχίζει να δαυλίζει τις καρδιές των νέων ανθρώπων που αρνούνται να ξεχάσουν, που αντιδρούν στη λήθη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Αυτός ο τόπος λοιπόν, που γνωρίζει πολύ καλά τις σημαίνει πόλεμος, διωγμός και προσφυγιά είναι και θα είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς σπίτι, χωρίς υπάρχοντα και πατρίδα, για ανθρώπους που χάσαν παιδιά και οικογένειες …

Η ίδια πάντα ιστορία!  Τα ίδια αθώα θύματα!  Το ίδιο πάντα καθήκον!

Δεν είναι ένα ακόμη τηλεοπτικό ρεπορτάζ, δεν είναι ένα επικριτικό ή διθυραμβικό άρθρο σε μια εφημερίδα ή σε ένα ηλεκτρονικό μέσο – είναι ΚΑΘΗΚΟΝ, είναι χρέος προς τους προγόνους μας που υπέστησαν την προσφυγιά, είναι χρέος προς τους προγόνους μας που έδωσαν στον βασιλιά των θεών τους το προσωνύμιο ΞΕΝΙΟΣ.

Κε Πρόεδρε

Γνωρίζω την ευαισθησία σας για το θέμα, γνωρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησής σας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και την απάλυνση του πόνου και της απελπισίας  αυτών των ανθρώπων.

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά πρωτίστως πρέπει να αφυπνισθούμε σαν λαός, σαν άνθρωποι, να αφήσουμε την καρδιά μας να αποφασίσει, να αφήσουμε τη μνήμη του άδικου αίματος να μας καθοδηγήσει.

Δεν είναι δικά μας τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κηρύγματα, δεν είναι δικές μας οι φασιστικές και μισάνθρωπες πρακτικές, άλλο είναι το ελληνικό πνεύμα, άλλες είναι οι διδαχές του γένους μας».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σερβίων έκανε αναφορά στη διάσπαση του πρώην δήμου Σερβίων-Βελβεντού και τα προβλήματα βιωσιμότητας, που προκύπτουν για τους νεοσυσταθέντες δήμους, καθώς και σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο ανάφερε ότι είναι γνώστης της δημοκρατικής ιστορίας του τόπου και του τιμήματος που πλήρωσε στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ακόμα εδώ είναι νωπή η μνήμη για την προσφυγιά και χαίρομαι πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στα Σέρβια χωρίς κραυγές μίσους και μισαλλοδοξίας».

Μάλιστα εστίασε  στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη φιλοξενία ομάδας προσφύγων σε ξενοδοχείο της Νεράιδας, κάτι που θα επιθυμούσε να κάνουν όλα τα δημοτικά συμβούλια. Αναφέρθηκε και στην αποτυχία της τωρινής κυβέρνησης που προεκλογικά διατείνονταν ότι θα έλυνε το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο με  την αλόγιστη και επιπόλαια στάση της έχει διογκώσει.

Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του ταμείου δίκαιης μετάβασης, το οποίο και «προίκισε» με 60 εκ ευρώ.

 «Κάναμε πράξη την ιδέα για την στήριξη ολόκληρης της περιφέρειας και όχι μόνο των ενεργειακών δήμων, άρα και των Σερβίων»  ανάφερε χαρακτηριστικά εισπράττοντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων ο κος Τσίπρας εξέφρασε την ευχή τα Σέρβια να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την ιστορία, τη φυσική ομορφιά και τις δυνατότητες του τόπου, ώστε να γίνουν κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και τουριστικός προορισμός.-